HTML

Hírmező

Aktuális hírek és ami mögöttük van.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Japán: Színes e-papír kijelzőt készített a Fujitsu

2010.05.10. 21:49 AB1000

A Fujitsu Laboratories munkatársai olyan technikát fejlesztettek ki, amelynek a segítségével jelentős mértékben javítható az elektronikus papírok színtelítettsége.

Az elektronikus papírok története az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor a Xerox laboratóriumában megalkották az ún. Gyricont. Ennek alapját 0,1mm átmérőjű gömbök alkották, amelyeknek egyik felét negatív töltésű fekete, másik felét pozitív töltésű fehér műanyag borította. Ezek a gömbök átlátszó szilikonlapok között, olajbuborékokban helyezkedtek el, hogy feszültség hatására szabadon tudjanak mozogni és a megfelelő felüket a látható felület felé fordítani.

Ez a megoldás azonban nem volt tökéletes, a mikroszkópikus részecskék előállítási nehézségei és a hibás darabok magas száma miatt. Az áttörés a 90-es évek végén jött, amikor az E-Ink Corporation kidolgozott egy új technológiát, melynek lényege, hogy a két átlátszó réteg közötti sötét színű folyadékban (az elektronikus tintában) helyezkednek el fehér részecskék, amelyek a feszültség polaritásától függően a sötét folyadék alatt, vagy a látható felületen helyezkednek el. 2000-ben a korábban használt vékony üveglapokat 0,1mm-es hajlítható acélfóliára cserélték, ami majdnem annyira hajlítható, mint a normál papír.

Az e-tinta és a részecskék mozgása feszültség hatására

Az e-papírt napjainkban elsősorban e-könyvolvasó készülékekben használják, de PDA-kban, mobiltelefonokban, karórákban és kisebb számítógépekben is megjelenhet. A papírhoz hasonlóan nem tükröződik és csak fénynél lehet olvasni, mivel nincs háttérvilágítása, ezért igen energiatakarékos. A jelenleg forgalomban lévő, elektronikus papírból készült eszközök szinte kizárólag szürke árnyalatú képeket képesek megjeleníteni, a Fujitsu új technológiája viszont képes a színes megjelenítésre egészen 1024 x 768 képpontos felbontásig. Az új technika a korábbi színes elektronikus papírból készült képernyők kontrasztértékének háromszorosát éri el, és a képváltás sebessége is jelentősen lecsökkent (0,7mp). Az új technológiát használó első készülékek várhatóan idén ősszel jelennek majd meg Japánban.

Bal oldalon az új, jobb oldalon a régi e-papír

Felhasznált forrás: SG.hu, krono.inaplo.hu, wikipedia

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány japán e papír e könyv fujitsu

A bejegyzés trackback címe:

https://hirmezo.blog.hu/api/trackback/id/tr711991109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása